450 nyanser av rött

Delar här med mig av en reklamsnutt från strålsäkerhetsmyndigheten. Kolla på den!!
 
 
Jag tänkte skriva ett inlägg om det här i våras, eftersom det är då vi svenskar blir helt vansinnigt sjuka i vårt beteende ang. solning. Vårsolen är stark och ofta är vi bleka. Vi (ja, jag säger vi för jag har varit likadan jag med) klär av oss och pressar desperat för att bli bruna. Gärna med lite sololja så solen tar ännu bättre. Inlägget blev dock lite för långt och tråkigt så jag publicerade det aldrig. 
 
Jag har läst om hudens normala åldrande i en kurs som heter Äldres hälsa och livskvalitet. Det fick mig verkligen att vakna upp. Inte nog med att vi solar desperat för att bli snygga under sommarhalvåret och sedan får mer rynkor ju äldre vi blir - antalet hudcancerfall ökar. Dom säger i filmen att det är fler som dör i hudcancer än i trafiken här i Sverige. Då tycker jag man ska ställa sig frågan: Är det värt det? Ju mer vi solar och bränner oss, desto större är risken att man sedan drabbas av hudcancer. Vi är väl medvetna om det, men blundar för det. Sjukt!! Jag läste nånstans att den här typen av cancer även är vanligast här i Norden i jämförelse med hela världen. Vi är naturligt bleka och desperata att vara sommarbruna året runt (solarium, resor till länder där solen är ännu starkare m.m.). Ju blekare man är, desto mindre sol tål huden. Pigmentcellerna (melanin) gör huden brunare i kontakt med solstrålar, för att skydda. När man sedan bränner sig hinner inte melaninet med och en brännskada uppstår i huden.
 
Huden är kroppens största organ. Den skyddar oss mot jättemycket. Den ska hålla i flera år, så ta hand om den! Smörj in er med hög spf i sommar och se till att inte bränna er! Bli solsmarta ni med (jag försöker - med döden i åtanke är det inte så svårt). :) Och kom ihåg att sol även är bra i viss mån. Huden bildar D-vitamin med hjälp av sol. Och D-vitamin behövs bl.a. för att kroppen ska kunna ta upp kalcium. Får inte kroppen tillräckligt med kalcuim så tar den från skelettet, vilket kan medföra benskörhet. Det är delvis därför man ger bebisar D-droppar. Men dagsbehovet av D-vitamin är inte lika med en heldag i stark sol med sololja! Lagom är bäst.NAMN
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


HEMSIDA


KOMMENTAR